Aktuell information om covid-19

Kommunen har aktiverat en krisstab med anledning av coronaviruset. Staben har täta möten och avstämningar och vi följer aktivt händelseutvecklingen.

Coronavirus i mikroskop

Följ rekommendationer

Tranemo kommun följer de nationella rekommendationerna från bland annat Folkhälsomyndigheten, det är viktigt att vi alla, var och en följer de råd som vi får från myndigheterna.

Aktuellt

 • Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten – Håll avstånd och ta personligt ansvar man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera.
 • Besöksförbud på samtliga äldreboenden – regeringen har beslutat om besöksförbud på landets äldreboende från och med 1 april.
 • Kulturskolan ställer in alla konserter och sammankomster tills vidare. Undervisningen på kulturskolan pågår som vanligt.
 • Kommunstyrelsens sammanträden är stängda för allmänheten tills vidare.
 • Nya rutiner för bokning av resor med färdtjänst under helger.
 • Matsedel för skola, förskola och äldreomsorg kan behöva justeras, vi ber om överseende för att förändringar kan ske. Vi ser i nuläget ingen påverkan på kommunens livsmedelsleveranser men samtidigt flaggar vår leverantör för att förändrad tillgång och efterfrågan kan innebära ett avsmalnat sortiment.
 • Vårt krispaket till det lokala näringslivet
 • Hjälp med matinköp för dig i riskgrupp eller 70+
 • Skolverket stryker alla nationella prov våren 2020.
 • Vi har begränsningar i vilka som får besöka boenden för funktionsnedsatta.
 • Dagverksamheten Ringblomman har från och med 19 mars stängt sin verksamhet.
 • Distansutbildning gäller på Tranemo gymnasieskola och vuxenutbildningen från och med 18 mars.
 • Från och med måndag 23 mars har vi inte 15-timmarsverksamhet i förskolan.
 • Alla med luftvägssymtom, även milda, ska begränsa sina sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och privat. För att skydda de mest utsatta från att bli smittade uppmanas personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter med andra människor så långt som möjligt de kommande veckorna.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Uppdaterad och säkerställd information

Förhindra ryktesspridning – var källkritisk

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. Säkerställda källor är de länkar till myndigheter som vi delar här ovan.

Vad händer hos oss i Tranemo kommun?

Bio Tranan

Uppdaterad 20 mars

Vårsäsongen på bio Tranan avslutades fredag 20 mars. Utbudet av filmer är just nu mycket begränsat och biosäsongen i Tranemo blev fyra veckor kortare än planerat.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna är öppna som vanligt men kan komma att stängas med kort varsel så följ uppdateringar på facebook ”ung i tranemo” och anslag som sätts upp på fritidsgårdarna.

Färdtjänst

Uppdaterad 26 mars
För bokning av färdtjänstresor under lördagar och söndagar behöver du ringa och boka din färdtjänstresa senast kl 12:00 på fredagen.

Företag

Uppdaterad 23 mars

Här kan du som företagare ta del av aktuell information.

Förskolor och skolor

Uppdaterad 2 april

Veckoinformation

Förskolor och skolor fortsatt öppna

Friska barn och elever går till förskolan och skolan. Sjuka barn och elever stannar hemma för att minska risken för smittspridning.

Gymnasiet och vuxenutbildning

Uppdaterad 17 mars

Gymnasiet och vuxenutbildningen går över till distansundervisning.

Distansutbildning gäller på Tranemo gymnasieskola och vuxenutbildningen från och med 18 mars.

Kulturskolan

Uppdaterad 31 mars
Undervisningen på kulturskolan pågår som vanligt. Däremot är alla konserter och sammankomster inställda tills vidare.

Renhållning

Uppdaterad 23 mars

Här finns information när det gäller påverkan på soptömning, ÅVC Returen och slam.

Sim- och idrottshall

Vi håller öppet och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Socialtjänsten

Uppdaterad 19 mars

Begränsning av besök på socialkontoret.

Ta hand om dig - tips, råd och hjälp

Corona-situationen utmanar oss som individer, våra nära och kära och hela vårt samhälle rejält!
Den här situationen ger var och en av oss möjlighet att bygga en inre kvalitet av tillit och motståndskraft för denna, och andra kommande, utmaningar i livet.

Folkhälsan samlar information som kan ge hjälp och stöd till dig i denna speciella situation

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

Med anledning av spridningen av coronaviruset rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla att tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. 

UD avråder från resor

Med anledning av den omfattande spridningen av coronavirus och den osäkra situation som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslutet gäller till och med 14 april, därefter kommer en ny bedömning att göras.

Vid frågor ring 113 13 - om du upplever symtom ring 1177

Ring 113 13 om du har frågor om coronaviruset. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Sök information på internet före du ringer 1177 eller 113 13

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Sök i först hand information på Folkhälsomyndighetens webbplats, Vårdguiden 1177.se, och via Krisinformation.se

Vård och omsorg

Uppdaterad 2 april

Begränsa smittan – besöksförbud på våra äldreboenden

Regeringen har tagit beslut om besöksförbud på samtliga äldreboenden i Sverige, beslutet gäller från 1 april. Inplanerade möten och andra sammankomster med besökare utifrån på våra boendena kommer att avbokas.

Mer information om besöksförbud och annat som gäller våra äldre hittar du under Frågor och svar för vård och omsorg

 

 

Uppdaterad 20 mars

Vårsäsongen på bio Tranan avslutades fredag 20 mars. Utbudet av filmer är just nu mycket begränsat och biosäsongen i Tranemo blev fyra veckor kortare än planerat.


Publicerad den 1 april 2020, senast ändrad den 2 april 2020