Aktuell information om covid-19

Här har vi samlat aktuella sidor, nyheter och länkar för att du enkelt ska hitta aktuell och korrekt information.

Följ rekommendationer

Tranemo kommun följer de nationella rekommendationerna från bland annat Folkhälsomyndigheten, det är viktigt att vi alla, var och en följer de råd som vi får från myndigheterna. Kommunen har aktiverat en krisstab med anledning av coronaviruset. Staben har täta möten och avstämningar och vi följer aktivt händelseutvecklingen.

Aktuellt

 • Ställ frågor om coronasituationen i Tranemo. Onsdag 3 juni kl 13.00 kör Tranemo kommun en livesändning på Facebook där du har möjlighet att ställa frågor till personer från kommunens olika sektioner.
 • 20 maj – Leda i kris. Som ledare har du en nyckelroll när en kris inträffar. För att klara utmaningar under coronapandemin behöver du som ledare vara extra medveten om vikten av att kommunicera och informera samt att lyssna in eventuella behov och oro. Som ledare behöver du också vara lugn, sprida trygghet och visa att du har kontroll. Samtidigt behöver du visa att du tar situationen på allvar – då bygger du tillit. Nytt avsnitt ”Hantera oro och kris” med länk till Sunt arbetsliv.
 • 20 maj Det finns stöd att få för dig som är kulturaktör. Läs mer här
 • 13 maj – Förebyggande smittskyddsarbete På Tranängskolan flyttar vi runt en del för att minska risken för smittspridning. Alla elever samt personal tillhörande Gult arbetslag, Tranängskolan 7–9 kommer från och med torsdag 14 maj och resten av terminen att ha sin ordinarie arbetsplats och undervisning på Tranemo gymnasieskola. Luncherna kommer att serveras i Tranemo gymnasieskolas matsal, Medborgarhuset. Undervisning i specialsalar samt i språkval kommer dock fortsatt att bedrivas på Tranängskolan.
 • Tranängskolan F-6 äter två-tre klasser varje dag lunch i Medborgarhuset. I matsalen och Medborgarhuset sitter eleverna på varannan plats för att hålla avstånd. Fyra klasser på F-3 äter i sina klassrum.
 • Skolavslutning 2020, information om hur skolavslutningar och student ska ske kommer vecka 21.
 • 4 maj Film om hur du kan hantera oro och stress under pandemin.
 • 30 april Stöd för dig som känner oro – Psykisk hälsa i kristid
 • 30 april Särskilda regler gäller för så kallad tillfällig vistelse.
 • 24 april Från den 23 mars har 15-timmarverksamheten inom förskolan varit stängd. Från och med den 4 maj är 15-timmarsbarnen välkomna att vara med på utevistelsen tillsammans med vårdnadshavare. Vårdnadshavare kontaktar respektive förskola/avdelning för att få information om hur detta är organiserat på förskolan. Under vistelsen på förskolan gäller föräldraansvar.
 • 22 april – Stödlinje till familj, barn och vuxna
 • 21 april Gymnasieelever erbjuds restaurangluncher under tiden med distansundervisning.
 • 16 april Det är bra om företagare identifierar vilka anställda som har samhällsviktiga arbeten.
 • 15 april Vigselsällskapen vid borgerlig vigsel begränsas till maximalt tio personer. Vigsel kan ske i kommunhuset eller utomhus.
 • 6 april Bidrag till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet räknas i minst 2019 års nivåer.
 • 6 april – Vi behöver dig – främst inom omsorg men även inom andra verksamheter, anmäl ditt intresse
 • 2 april – Vård och omsorg – Hur hanterar vi eventuell konstaterad smitta på boende och andra frågor med svar kan du ta del av här
 • 31 mars – Besöksförbud på samtliga äldreboenden – regeringen har beslutat om besöksförbud på landets äldreboende från och med 1 april.
 • 27 mars – Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten – Håll avstånd och ta personligt ansvar man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera.
 • Kulturskolan ställer in alla konserter och sammankomster tills vidare. Undervisningen på kulturskolan pågår som vanligt.
 • Kommunstyrelsens sammanträden är stängda för allmänheten tills vidare.
 • Nya rutiner för bokning av resor med färdtjänst under helger.
 • Matsedel för skola, förskola och äldreomsorg kan behöva justeras, vi ber om överseende för att förändringar kan ske. Vi ser i nuläget ingen påverkan på kommunens livsmedelsleveranser men samtidigt flaggar vår leverantör för att förändrad tillgång och efterfrågan kan innebära ett avsmalnat sortiment.
 • Vårt krispaket till det lokala näringslivet
 • Hjälp med matinköp för dig i riskgrupp eller 70+
 • Skolverket stryker alla nationella prov våren 2020.
 • Vi har begränsningar i vilka som får besöka boenden för funktionsnedsatta.
 • 19 mars – Dagverksamheten Ringblomman har från och med 19 mars stängt sin verksamhet.
 • 17 mars – Distansutbildning gäller på Tranemo gymnasieskola och vuxenutbildningen från och med 18 mars.
 • Från och med måndag 23 mars har vi inte 15-timmarsverksamhet i förskolan.
 • Alla med luftvägssymtom, även milda, ska begränsa sina sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och privat. För att skydda de mest utsatta från att bli smittade uppmanas personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter med andra människor så långt som möjligt de kommande veckorna.
 • Stanna hemma om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber, även om symtomen är lindriga. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten ofta.

Uppdaterad och säkerställd information

Förhindra ryktesspridning – var källkritisk

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och inte dela osäker information. Säkerställda källor är de länkar till myndigheter som vi delar här ovan.

Vad händer hos oss i Tranemo kommun?

Bio Tranan

Uppdaterad 20 mars

Vårsäsongen på bio Tranan avslutades fredag 20 mars. Utbudet av filmer är just nu mycket begränsat och biosäsongen i Tranemo blev fyra veckor kortare än planerat.

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna är öppna som vanligt men kan komma att stängas med kort varsel så följ uppdateringar på facebook ”ung i tranemo” och anslag som sätts upp på fritidsgårdarna.

Färdtjänst

Uppdaterad 26 mars
För bokning av färdtjänstresor under lördagar och söndagar behöver du ringa och boka din färdtjänstresa senast kl 12:00 på fredagen.

Företag

Uppdaterad 16 april

Här kan du som företagare ta del av aktuell information.

Förskolor och skolor

Uppdaterad 28 maj

Veckoinformation

Förskolor och skolor fortsatt öppna

Friska barn och elever går till förskolan och skolan. Sjuka barn och elever stannar hemma för att minska risken för smittspridning.

För dig som är 70 år och äldre

Du som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp för covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du  begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver. Det är mycket viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas. Då hjälper du även sjukvården som är högt belastad.

Känner du dig orolig?

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor. Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, håll kontakt via dator och sociala medier. Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går och försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.

Här finns mer information och telefonnummer till flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Tips och aktiviteter

Tänk på att:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.

Om du behöver hämta ut receptbelagda läkemedel åt någon annan på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på eHälsomyndighetens webbplats.

 

Gymnasiet och vuxenutbildning

Uppdaterad 17 mars

Gymnasiet och vuxenutbildningen går över till distansundervisning.

Distansutbildning gäller på Tranemo gymnasieskola och vuxenutbildningen från och med 18 mars.

Kulturskolan

Uppdaterad 31 mars
Undervisningen på kulturskolan pågår som vanligt. Däremot är alla konserter och sammankomster inställda tills vidare.

Renhållning

Uppdaterad 28 april

Här finns information när det gäller påverkan på soptömning, ÅVC Returen och slam.

Sim- och idrottshall

Vi håller öppet och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Socialtjänsten

Uppdaterad 19 mars

Begränsning av besök på socialkontoret.

Ta hand om dig - tips, råd och hjälp

Coronapandemin utmanar oss som individer, våra nära och kära och hela vårt samhälle rejält.

Sitter du hemma?

Följ med på promenad, frisk luft och motion gör gott. Vi tänker på att hålla avstånd.
Måndagar  kl 15.00 samlas vi vid Parkudden i Tranemo, ta gärna med en fikakorg.

Tänk över om resan verkligen är nödvändig

Med anledning av spridningen av coronaviruset rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla att tänka igenom om planerade helgresor eller andra resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra. Den som är sjuk ska inte resa alls. Läs mer hos Folkhälsomyndigheten. 

UD avråder från resor

Med anledning av den omfattande spridningen av coronavirus och den osäkra situation som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Beslutet har förlängts och gäller nu till och med 15 juni, då en ny bedömning görs.

Vid frågor ring 113 13 - om du upplever symtom ring 1177

Ring 113 13 om du har frågor om coronaviruset. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Sök information på internet före du ringer 1177 eller 113 13

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster. Sök i först hand information på Folkhälsomyndighetens webbplats, Vårdguiden 1177.se, och via Krisinformation.se

Vård och omsorg

Uppdaterad 2 april

Begränsa smittan – besöksförbud på våra äldreboenden

Regeringen har tagit beslut om besöksförbud på samtliga äldreboenden i Sverige, beslutet gäller från 1 april. Inplanerade möten och andra sammankomster med besökare utifrån på våra boenden kommer att avbokas.

Mer information om besöksförbud och annat som gäller våra äldre hittar du under Frågor och svar för vård och omsorg

 

 

Uppdaterad 20 mars

Vårsäsongen på bio Tranan avslutades fredag 20 mars. Utbudet av filmer är just nu mycket begränsat och biosäsongen i Tranemo blev fyra veckor kortare än planerat.


Publicerad den 28 maj 2020, senast ändrad den 28 maj 2020