Centralen – en ny mötesplats för alla

Centralen

2019 08 19

Centralen är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och föreningen Centralen. Kommunen äger huset och kommer att driva biblioteket. I huset kommer det även att finnas hotell- och restaurangverksamhet som ska drivas av näringslivet. Det planeras också för turistinformation.

Centralen byggs vid Tranemosjön, intill Tranemo gymnasieskola, och byggnaden kommer att vara omkring 1 500 kvadratmeter stor. Precis utanför Centralen går promenadstråket Tranemosjön runt och cykelleden Ätradalsleden. På Tranemosjön arrangerar föreningen Centralen en rad spännande aktiviteter året om.

Spana in hur lokalerna kan komma att se ut via 3D-filmen, klicka här.

En del av Centralens lokaler kommer att kunna hyras av allmänheten för olika typer av evenemang.

Det Gröna torget, husets hjärta, blir en plats för samvaro. På torget strålar alla delar av huset samman. Till torget flyttar biblioteket ut sina boklådor och tidskrifter, där kan man slå sig ner med sitt fika. På det Gröna torget finns en mindre scen för musikframträdande, föredrag och högläsning. Målet är att Centralen ska ha en avslappnad miljö, det ska vara möjligt att låna med sig en tidning från biblioteket in till bistron.

Restaurangen kommer att ligga i en vinterträdgård. Glastak och öppen spis är inredningsdetaljer som förhoppningsvis förhöjer matupplevelsen.

Namnet, Centralen, är ett beslut som kommunfullmäktige tog utifrån en namntävling som genomfördes under hösten 2018.


Publicerad den 28 januari 2019, senast ändrad den 3 september 2019