Centralen med nytt bibliotek

Nu, den 29 jan 2019, sätts spaden i marken för byggnation av Centralen, om allt går som planerat kommer huset att vara inflyttningsklart om ca ett år.

Skiss över nya biblioteketSkiss över nya biblioteket

Centralen är det nya huset vid sjön i Tranemo dit biblioteket ska flytta sin verksamhet. Förutom bibliotek ska det finnas en turistinformation, restaurang och hotell. Biblioteket kommer att till ytan bli något mindre än vad det är i dag men det kommer att finnas mer utrymme för arrangemang. Alla utrymmen i huset är till för alla, det är ett hus som är till för hela kommunen.

– Vi kommer att samarbeta mycket med både restaurangen, hotellet och föreningen Centralen, säger Fredrike Henriksson, bibliotekschef. Du som besökare är välkommen att låna med en tidning in till bistron när du sitter där och äter din lunch och tvärtom, in till biblioteket kan du ta med en fika från bistron till exempel.

Syftet med Centralen är att det ska vara ett hus som är till för hela kommunen, invånare, näringsliv och besökare. Centralen ska vara en plats som är varm och välkomnande med fokus på öppenhet och samarbete. Lokalerna kan enkelt hyras av allmänheten för olika evenemang. Det gröna Torget, husets hjärta, blir en plats för samvaro. Här strålar alla delar samman. Hit flyttar biblioteket ut sina boklådor och tidskrifter till läshörnor och sittplatser. Här kan man slå sig ner med sin kaffekopp. Där finns en liten scen för musikstund, framträdanden, föredrag och högläsning. Restaurangen i den stora Vinterträdgården mot sjön under glasande tak och väggar, med stor öppen spis och de noga utvalda rätterna bli förmodligen den plats alla kommer älska. Att Hotellet, med sina spännande vackra rum, också finns som en del i huset lockar den mest kräsne hotellgäst. Dessutom ligger den lilla sjön precis i direkt anslutning, där många spännande aktiviteter förekommer i föreningen Centralens regi.

Samlingsnamnet för hela huset är Centralen, det är ett beslut som kommunfullmäktige har tagit utifrån den namntävling som genomfördes under hösten 2018.

Centralen är ett gemensamt projekt mellan kommunen, näringslivet och föreningen Centralen. Kommunen äger huset och driver biblioteket. Hotell- och restaurangverksamheten kommer att drivas av näringslivet.

Visning i 3D

På länken kan du få en guidad visning av huset i 3D. Filmen hittar du här:

Film i 3D


Publicerad den 28 januari 2019, senast ändrad den 11 juni 2019