Feriearbete 2024

Ansökningsperioden till feriearbete sommaren 2024 är nu stängd. Du kan fortfarande använda alternativen lönesubvention och ferieentreprenör som du kan läsa om längre ner på denna sidan.

Grupp med glada ungdomareducation concept - group of students at school

Under veckorna 25-33 erbjuder Tranemo kommun tre veckor (90 timmar) feriearbete till ungdomar födda 2008, 2007 och 2006.

Vi önskar att du som söker är en glad och social person som vill arbeta med oss i våra verksamheter. Som feriearbetare får du en möjlighet att arbeta tillsammans med ordinarie personal och pröva ett yrke. Du ersätter igen annan personal och du får handledning i de uppgifter som du ska utföra.

Du som söker:

 • Ska vara folkbokförd i Tranemo kommun
 • Född 2008, 2007 eller 2006. Du som fyllt 18 år innan den 1 juni-2024 garanteras inte plats.
 • Ha arbetstillstånd om du saknar de fyra sista siffrorna i ditt personnummer. Du söker detta via din handläggare på Migrationsverket. Detta ska vara godkänt och inskickat till kommunen innan du kan börja feriearbeta.
 • Får inte ha annat sommarjobb. Har du fått ett kommunalt feriearbete och sedan får ett sommarjobb ska du snarast tacka nej till din plats.

De kommunala platserna finns bland annat inom barnomsorg, äldreomsorg, storkök, föreningar och park/grönyteskötsel.

Vi kan ej garanteras att dina önskemål kan tillgodoses, då antalet platser per period och arbetsplats är begränsade.

Erbjudande om plats skickas ut till den mailadress du angav i ansökan från och med den 15 april och löpande under våren.

Svara på ditt erbjudande

Du behöver logga in via länken du får i ditt mejl, (ferieplatsen.se) för att kunna tacka ja till platsen. Tänk på att svara inom 7 dagar för att inte förlora din plats. När du svarat ja får du ett nytt mail med bekräftelse på ditt svar.

Logga in för att se kontaktuppgifter till den person du ska kontakta på arbetsplatsen. Gör detta i god tid innan du ska börja för att stämma av när du ska komma första dagen. De ser fram emot att höra ifrån dig.

Läs gärna mer under ”Frågor och svar om ansökan”.

Vi önskar dig en fantastisk och lärorik sommar – Ditt feriearbete är viktigt!

Är du intresserad av att starta ett eget företag under sommaren?

Rookie Startups är programmet för dig som vill prova på att driva ett eget företag. Under fyra sommarveckor (v. 25–28) kan du få möjligheten att starta ett företag och förverkliga en idé. Programmet startar med en kickoffvecka (v.25) i centrala Borås. Resterande veckor kommer du sedan att driva ditt företag i din hemkommun.

Vem kan söka

Du som går i årskurs 9 på högstadiet eller årskurs 1-2 på gymnasiet och är folkbokförd i Tranemo kommun har möjlighet att söka. Du behöver inga förkunskaper eller affärsidé för ansökan.

Skicka in din ansökan

Lön och erfarenheter

Rookie Startups betalar ingen lön, däremot får du 3 000 kronor i startbidrag som du får behålla. Alla pengar du sedan tjänar i ditt RS-företag är dina egna.
Du får:

 • lära dig grunderna i företagande och få hjälp att utveckla en bra affärsidé
 • ett startkapital på 3 000 kr (pengar du får behålla)
 • utveckla ditt ledarskap möta några av Sveriges främsta unga entreprenörer
 • nätverka med stora företag, startups och entreprenörer som kommer och gästföreläser
 • förverkliga din egen idé under fyra veckor
 • en personlig coach som hjälper dig dagligen
 • presentera ditt företag för experter
 • tävla om titeln Årets RS-företag och upp till 5 000 kronor
 • en fantastisk merit till din CV
 • möjlighet att driva vidare ditt företag

Frågor och svar om ansökan

Ansökningstid?

Ansökan är öppen mellan den 12 februari – 1 mars.

Registrering

För att skapa användarkonto, gå till ferieplatsen.se. Välj Tranemo/Svenljunga kommun, därefter ”Till registrering”. Fyll i obligatoriska fält. Tänk på att registrera en mejladress som du tittar på ofta. Inte din skolmejl. Systemet kommer att skicka meddelande om plats till denna mejladress.

Godkänd ansökan

Du måste välja 5 platser och skriva ett personligt brev för att kunna skicka in ansökan. Under ansökningsperioden kan du ändra dina val genom att ta tillbaka din ansökan. OBS! Glöm ej att skicka in ansökan igen.

Hur fungerar tilldelningen av platser?

Platserna lottas ut av systemet. Vid frågor kontakta supportferie@svenljunga.se

Vi kan ej garantera att dina önskemål kan tillgodoses, då antalet platser per period och arbetsplats är begränsade.

Vad händer om jag inte skickar in i tid?

Ferieplatsen.se skickar påminnelse till dig som påbörjat en ansökan men inte skickat in. Efter den 1 mars kl. 23.59 är ansökningstiden slut och du kan inte efterregistrera dig.

Utskick om erbjuden plats.

Från den 15 april börjar Ferieplatsen.se skicka ut erbjudande om plats till den mailadress som registrerades. Erbjudande om platser kommer att skickas ut löpande under våren.

Vad händer om jag inte svarar i tid?

Du har 7 dagar på dig att tacka ja eller nej så det är viktigt att du tittar i din mail ofta. Har du glömt att svara räknas det som ett nej och platsen går vidare till nästa sökande. Du får tre påminnelser under de 7 dagarna.

Om jag inte är nöjd med min plats kan jag byta då?

Nej tyvärr. Vi har inte möjlighet att erbjuda dig en annan plats eller att byta med någon. Vill du inte ha din plats tackar du NEJ. Då kommer platsen istället att erbjudas till någon annan.

Behöver du stöttning med att söka feriearbete?

Kom till Arbetsmarknadsenheten

Tranemo –  22 och 29 februari kl 13.00-17.00, Storgatan 16, vån 2

Svenljunga – 20 och 27 februari kl 13.00-17.00, Hantverkaregatan 2C

Frågor och svar om feriearbete

Vad får jag i lön?

Lönen för 2024 är 85 kr/timma, inklusive semesterersättning.

Kan jag vara ledig?

Ja, men du kan inte jobba in den tiden en annan dag. Undantaget är om du feriearbetar den vecka då midsommar infaller eller om verksamheten är stängd, då har du rätt att jobba in den tiden. Du planerar detta tillsammans med din handledare.

Vad händer om jag blir sjuk?

Det är viktigt att du hör av dig innan arbetspasset startar. Är du sjuk så sjukanmäler du dig till det telefonnummer som du fått på den arbetsplats där du ska arbeta. Det extra viktigt att du stannar hemma om du känner dig minsta sjuk och att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Viktigt för dig som har tackat ja till ett feriearbete

 • Begär utdrag från belastningsregistret i god tid innan ditt feriearbete. Utdraget ska visas upp på arbetsplatsen innan du kan börja arbeta.
 • Skicka in underlag om skatteavdrag innan din ferieperiod startar till: Arbetsmarknadsenheten, Hantverksgatan 2C, 512 53 Svenljunga eller scanna till supportferie@svenljunga.se
 • Anmäl det kontot där du vill få din lön via kontoregistret. Är du under 18 år måste du tillsammans med målsman besöka Swedbanks kontor i Tranemo eller Svenljunga. Har du tidigare haft kommunalt feriearbete och registrerat dig behöver du inte göra det igen.
 • Anställningsavtalet signeras på arbetsplatsen tillsammans med din tidrapport.

Kontakta oss:

Ferietelefonen är öppen helgfri måndag och torsdag mellan kl. 10.00 -13.00 under veckorna 7-9 och 16-34. Tel. 0325-181 70
Du når oss också på : supportferie@svenljunga.se

Sök feriearbete på ett företag

Vi uppmuntrar alla ungdomar födda 2008, 2007 och 2006 att även söka feriearbete på företag. Syftet med feriearbete är att bredda dina kunskaper och skapa engagemang om arbetslivet inför ditt kommande studie- och yrkesval.

Vi värnar alla tillsammans om att kompetens ska stanna i vårt närområde, för en hållbar och strategisk kompetensförsörjning. Om du får möjlighet att feriearbeta på ett företag i kommunen kan de få ersättning för en del av din lön genom lönesubvention. Information om Lönesubvention 2024

Fyll i blanketten tillsammans med företaget och skicka in senast 1 juni till :
Arbetsmarknadsenheten, Hantverkaregatan 2 C, 512 53 Svenljunga

Vid frågor kontakta:

Jenny Södermark Koordinator inom arbetsmarknad
jenny.sodermark@svenljunga.se
Telefon 0325-180 69

Sommarmusikant

Är ditt stora intresse sång och musik? Du kanske spelar något instrument eller sjunger? Då kanske du vill åka runt i Tranemo och Svenljunga kommun som sommarmusikant under några veckor under sommaren?

Du söker platsen i plattformen Ferieplatsen.se

Vid frågor kontakta:

Juan Ochoa-Echevarria, Områdeschef kultur, bibliotek och fritid.
juan.ochoaechevarria@tranemo.se Telefon 0325-57 64 72


Publicerad den 28 februari 2023, senast ändrad den 2 maj 2024