Missbruk – Soc på nätet

Hitta din fråga eller andra frågor som kan vara av intresse

Använd Sök (ctrl F) för att hitta det du är intresserad av. Klicka på knappen ctrl och F så kommer ett sökfält fram längst upp på sidan, där kan du sedan skriva in det ord som du letar efter i innehållet.

Frågor och svar

Frågor och svar från 2022

Fråga

Svar

Frågor och svar från 2021

Smeknamn: Nisse

Rubrik på fråga: Drogtest barn

Hej, Min 14 åring har börjat med droger men verkar inte helt lätt att få drogtester gjorda. Ska man behöva betala dom själv, när man väl kommit igenom läkarbesök osv som tar en evighet. Behöver ju hjälp med detta NU

Svar:

Hej Nisse,

Förstår att du hamnat i en tuff situation och att du vill gör det så bra du kan för din 14 åring. Om man som förälder söker sig till vården för hjälp med drogtester stämmer det att man får bekosta dem själv.

Har du som förälder en oro för din ungdom kan du vända dig till socialtjänsten för att få stöd och hjälp och de kan i vissa fall innefatta drogtester. Det finns också olika former av öppenvård som du som förälder kan ta hjälp av som exempelvis Mini-Maria som finns i en del kommuner, bland annat Tranemo kommun. Hos Mini-Maria kan man som förälder och som ungdom får råd och stöd utifrån drogproblematik.

Hälsningar Lilla soc på nätet


Smeknamn: fundersam tjej

Rubrik på fråga: lag om drogtest

hej, jag har fått en anonym orosanmälan om att jag röker hasch (vilket jag inte gör) & jag ska på möte med soc om några dagar och jag är rädd att jag måste ta drogtest då eftersom jag har svårt att kissa framför andra människor. Men min mammas kille berätta att man inte är tvungen att ta drogtest då det är en anonym anmälan. jag har testat att söka å läsa på olika sidor men hittar inte riktigt något, vet ni ifall detta stämmer eller inte? & vilken lag är det isåfall? jätte tacksam för svar

Svar:

Hej fundersam tjej,

Tack för din fråga,

Det finns ingen lag som medför att socialtjänsten vid en orosanmälan kan kräva dig på drogtest. Det spelar ingen roll huruvida anmälan är anonym eller inte.

Hälsningar Lilla soc på nätet


Smeknamn: Orolig

Rubrik på fråga: Kliar när jag inte dricker

Din fråga: Hej!
Jag har börjat få lite problem känns det som med att det kliar på kroppen och mer specifikt i fingrarna och strupen när jag går längre tid utan alkohol i kroppen. Förstår ju någonstans vad detta låter som och faktum kvarstår nog att det är något form av problematiskt symptom. Finns det någon anonym hjälp att få? Detta då folk i min omkrets kommer att se ner på mig som en ”slökrökare” på festliga aktiviteter? /
Orolig grabb på 33 vårar

Svar:

Hej Orolig,

Tack för din fråga. Det finns olika sätt att få hjälp. Att vara helt anonym i en behandlingskontakt kan vara svårt, men det finns forum på nätet där du kan söka stöd anonymt, t ex anonyma alkoholister. Du kan också vända dig till sjukvården för medicinsk hjälp eller samtalsstöd. Vill du i stället ha hjälp och bor i Tranemo kommun kan du inledningsvis vända dig till Social stödteamet för Fem fria samtal som är en serviceinsats som finns till för alla kommuninvånare eller ansöka om stöd på socialkontoret.

Hälsningar, Lilla soc på nätet

______________________________________________________

Smeknamn: Kompis tar droger

Rubrik på fråga: Kompis tar droger

Din fråga:

Hej, jag har en kompis som tar mycket droger, ofta och har gjort under en längre period jag vill hjälpa henne så undrar vart man vänder sig.

Svar:

Hej kompis tar droger,

Vilken tur din kompis har som har en vän som bryr sig och vill hjälpa till. Som kompis till en som tar droger finns det lite olika sätt att försöka hjälpa. Ett sätt är att försöka motivera kompisen att ta stöd själv för sitt missbruk. I vår kommun Tranemo skulle det kunna vara att motivera henne till att ta kontakt med Mini-Maria om hon är under 21 år eller att hon gör en ansökan hos socialtjänsten. Vill vännen inte ta hjälp och du är mycket orolig för hennes situation på grund av drogerna kan du alltid göra en anmälan till socialtjänsten och då kommer socialtjänsten att kontakt med din vän för att försöka få henne att ta emot stöd och hjälp.

Vänligen

Lilla Soc på nätet.


FRÅGA
Har socialtjänsten rätt att kräva att man ger ett drogtest? Hur går det till rent praktiskt om man går med på det? Får man göra det på plats hos socialtjänsten eller blir man istället vidarebefordrad till polisen, som i sådana fall gör testet?

Svar
Hej!
Socialtjänsten kan inte tvinga någon att lämna drogtest. Om du har blivit ombedd att lämna drogtest är det för en anledning det kan till exempel vara för att visa att du följer en uppgjord planering eller för att vara drogfri vid umgänge med dina barn.
Om du ska ta drogtester regelbundet görs detta ofta på en särskild mottagning som till exempel Närhälsan. Mottagningen skickar sedan testsvaret till socialtjänsten.
Polisen kan ta drogtest om de misstänker att någon är påverkad men då är det utifrån brottsmisstanke.
Hoppas att du fått svar på din fråga.
Vänligen Lilla soc på nätet

______________________________________________________

FRÅGA

Hej.

Om man har fått ett par,tre lobar under kort tid kan om jag fattat det rätt Transportstyrelsen börja ifrågasätta ditt körkort. Det står att de ska agera ”skyndsamt”
Ungefär hur lång tid ifrån senaste loben hör nån isåfall av sig? 1 vecka,en månad,ett halvår?! när bör man kunna få känna sig lugn att körkortet inte är i fara? Tack

Svar

Hej!

Vi förstår det som att du är orolig för att ditt körkort kommer att ifrågasättas utifrån det att du har fått tre stycken olika LOB (Lag om omhändertagande av berusade personer m.m) under kort tid. Begreppet skyndsamt kan påverkas av olika faktorer som råder i det enskilda ärendet. Därför är det svårt för oss att besvara din fråga.

Det bästa är att du ringer Transportstyrelsen och hör vad som gäller i just ditt ärende.

Vänligen

Lilla Soc på nätet


Publicerad den 1 december 2021, senast ändrad den 18 mars 2024