Råd vid värmeböljor och eldningsförbud

Med ett förändrat klimat får vi räkna med både en stigande medeltemperatur och att värmeböljor blir vanligare. Extrem värme är farligt för alla, men vissa behöver ta hand om sig extra mycket under en värmebölja och det gäller framför allt äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn, gravida och personer som tar viss medicin.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en broschyr som berättar om hur värme påverkar kroppen och ger enkla råd till riskgrupperna och deras anhöriga om hur de kan förebygga hälsoeffekter vid en värmebölja. Broschyren hittar du här.

Fler målanpassade skrifter, publikationer och utbildningsmaterial om råd vid värmeböljor finns på folkhälsomyndighetens hemsida. Klicka här för att komma dit.

Och kom ihåg att förbud mot eldning utomhus gäller inom Södra Älvsborgs räddningstjänstförbunds ansvarsområde. Det vill säga kommunerna Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Karta som visar var i landet det är eldningsförbud, Eldningsförbud – Krisinformation.se

Förbudet avser eldning utomhus. Med eldning utomhus avses alla typer av uppgörande av eld samt grillning på mark. Att grilla i grill, vid en särskilt anordnad grillplats eller använda spritkök eller dylikt är dock tillåtet. Det gör ingen skillnad på villatomt eller övriga markområden.

Mer information om eldning utomhus. 


Publicerad den 23 juni 2022, senast ändrad den 23 juni 2022