Konsumentvägledning

 

 

Konsumentvägledningen

är ett informationsstöd för dig när det gäller konsumentjuridiska frågor. Konsument är en privatperson som handlar varor eller tjänster av ett företag. Förhoppningsvis kan informationen hjälpa dig att ta ett beslut och hjälpa dig att komma vidare i ditt konsumentärende. Konsumentvägledningen har endast en rådgivande funktion och fungerar inte som juridiskt ombud för konsumenter.

 

 

Goda råd i julhandeln!

Julhandel

 

Julhandeln är i full gång och då finns det anledning att tänka sig extra för som konsument. Att fråga efter öppet köp eller bytesrätt och spara alla kvitton är några tips.

 

Öppet köp

Om du handlar på öppet köp kan mottagaren byta julklappen i samma butik eller få pengarna tillbaka inom avtalad tid. Det finns ingen laglig rätt till öppet köp, så fråga om öppet köp i butiken.

 

Bytesrätt

Bytesrätt innebär att du inom en avtalad tid får byta till en ny vara eller får ett tillgodokvitto. Tillgodokvitton har en begränsad giltighetstid. Om inget annat finns antecknat så gäller det i 10 år. Spara alltid kvittot! Vill du byta varan eller reklamera behövs ett kvitto för att visa att varan är inköpt i butiken, när den köptes och till vilket pris.

 

Presentkort

Presentkort är en uppskattad julklapp. Vänta inte för länge innan du använder presentkortet. Det kan bli värdelöst om det inte används inom den tid som står på kortet eller om butiken går i konkurs. Om det inte står något datum på presentkortet har du tio år på dig att använda kortet.

 

E-handel

E-handel bli allt mer populärt. Se upp för oseriösa säljare på Internet. Granska informationen på webbplatsen. Finns tillräckliga uppgifter om företaget, som adress och telefonnummer, totalpris, leveranstid, ångerrätt och en fungerande kundtjänst? Räkna också med att frakten kostar. Kom ihåg, låter det för billigt för att vara sant då är det oftast inte sant! Betala helst inte i förskott, i alla fall inte om det är ett okänt företag du handlar av. Tänk på att du förlorar ditt bästa påtryckningsmedel om du betalar i förskott! Betala mot faktura eller postförskott om det är möjligt.

 

Säker betalning

Om du betalar med ditt kort på Internet, välj säkra betalningar.

 

Om du ångrar dig

Vid köp via Internet, telefon eller på annat sätt på distans har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dag du tagit emot varan (7 dagar inom övriga EU). Vid köp av tjänst börjar ångerfristen löpa den dag då avtalet ingås.

 

 

 

 

Budget- och skuldrådgivaren

kan ge praktiska råd om hur du kan gå tillväga i din skuldsituation och hjälper till med de ekonomiska beräkningar som behöver göras. De kan också ge råd om vad som krävs för att kunna göra en ansökan om skuldsanering. För skuldsatta som inte uppfyller skuldsaneringslagens krav eller som vill ha andra typer av betalningsuppgörelser kan rådgivaren räkna fram realistiska betalningsförslag. Rådgivaren kan i samråd med den skuldsatte arbeta för att förhandla fram nya betalningsvillkor hos fordringsägarna.

 

Från och med 2013-01-01 är det Borås Stad som tillhandahåller budget- och skuldrådgivning för invånarna i Tranemo kommun.

 

 

  

 Klagoguiden, hjälper dig att klaga rätt

 

Bild när du ska anlita en hantverkare

 

 

 

Senast ändrad: 2014-11-28 15:33
Bookmark and Share

Tranemo kommun  |  514 80 Tranemo  |  Besöksadress Storgatan 26  |  Telefon 0325-57 60 00  |  Fax 0325-771 32  |  E-post This is an email address