Föräldrastöd

Tranemo kommun erbjuder Föräldrastödsgrupper, där du kan få möjlighet att ihop med andra föräldrar diskutera olika situationer som kan uppkomma och få tips och stöd. Dessa träffar är helt kostnadsfria.

Mamma och dotter vid dator

Att vara förälder i det samhälle vi lever i idag är inte alltid lätt. Vi kan se att idag bor många föräldrar långt ifrån sitt ”ursprungliga” nätverk av släkt och vänner, en del till och med i ett annat land. Andra är eller blir ensamföräldrar. Oavsett vilket så behöver alla vi föräldrar stöd och hjälp av varandra, dels för att utbyta erfarenheter, dels för att förstå olika kulturer men också för skapa nätverk där det finns medmänniskor som kan hjälpa till vid behov.

Att vara förälder innebär att möta nya utmaningar och ställas inför helt obekanta situationer. Vi har spädbarnet som inte sover på nätterna, 3-åringens utvecklingsstadier som vi i många fall kallar trots, 11-åringen som mognar tidigare än sina klasskamrater och tonåringens vädjan om att vi som föräldrar ska köpa ut alkohol.

  • Hur gör jag i denna situation?
  • Vad kan vara bäst för mitt barn, mig och min familj?
  • Är jag den enda med detta problemet?
  • Vad är viktigt att tänka på för att hantera just detta på bästa sätt?

Frågorna är och kommer att bli många och är inte alltid lätta att besvara.

Det finns alltså många tillfällen under våra barns uppväxt där hjälp och stöd kan behövas. Ibland kan det vara tillräckligt att söka på internet eller diskutera med andra småbarnsföräldrar eller att rådfråga släktingar. Ibland kan BVC eller barnläkaren behöva kontaktas. Andra frågor kan diskuteras i en föräldragrupp eller på öppna förskolan. Eftersom frågorna är av så olika slag behöver det finnas ett utbud av olika slag. Vi vill ge dig som förälder ett brett utbud och tar gärna emot idéer.


Publicerad den 3 oktober 2017, senast ändrad den 26 oktober 2017