Äldremåltider

På våra tre särskilda boenden samt trygghetsboendet i Länghem tillagas traditionell husmanskost med fokus på smak, hög igenkänningsfaktor och energitäthet.

Svenskt smör, vispgrädde och svenskt färskt kött är råvaror som används dagligen men även med beaktning till hållbarhet för vår miljö. På högtidsdagar serveras passande måltider som påskens lamm, julens sillar och midsommarens jordgubbar. Vi vill att måltiderna ska ge underlag för härliga minnen och samtal.

Alla våra måltider är näringsberäknade och motsvarar behovet för äldre över 65 år.

Matsedel

Vecka 5, 28 jan - 3 feb

Måndag
Alternativ 1

Kokt köttkorv med senapssås, kokt potatis

Alternativ 2

Vegetariska örtbiffar, kall basilikasås, potatis

Middag

Broccolisoppa

Tisdag
Alternativ 1

Spaghetti med köttfärssås

Alternativ 2

Chili sin carne, kokt ris

Middag

Kökets val

Onsdag
Alternativ 1

Fiskgratäng med räkor och dill, kokt potatis

Alternativ 2

Dillkött på kyckling kokt ris

Middag

Fruktkräm med äggsmörgås

Torsdag
Alternativ 1

Klar grönsaksoppa med nybakt bröd

Alternativ 2

Kökets soppa med nybakt bröd

Middag

Potatisgratäng med kaviar, stekt prinskorv

Fredag
Alternativ 1

Kycklingköttbullar med fetaoströra kokt potatis

Alternativ 2

Vegetarisk senapsgryta med kokt potatis

Middag

Skaldjurspaj

Lördag
Alternativ 1

Fiskpudding med skirat smör och kokt potatis

Middag

Omelett med sparrisstuvning

Söndag
Alternativ 1

Helstekt fläskkarré med kryddsmör, potatismos

Middag

Äppelgröt med mjölk och smörgås

 

 

 

 

Vecka 6, 4-10 februari

Måndag

Alternativ 1

Korv stroganoff med ris eller kokt potatis

Alternativ 2

Grönsaksbiffar med ris och kall örtsås

Middag

Krämig tomatsoppa

Tisdag

Alternativ 1

Zucchinilasagne

Alternativ 2 

Stekt fläsk med raggmunk serveras med lingonsylt

Middag

Timjanskryddad köttfärsgratäng

Onsdag

Alternativ 1

Stekt fisk med stuvad spenat och kokt potatis

Alternativ 2

Flygande Jakob

Middag

Kökets val

Torsdag

Alternativ 1

Minestronesoppa med rökt skinka, serveras med nybakt bröd

Alternativ 2

Solgul morotssoppa med nybakt bröd

Middag

Krämig rödbetssallad med kalvsylta

Fredag

Alternativ 1

Kycklinggryta med rotfrukter serveras med kokt potatis

Alternativ 2

Kökets val

Middag

Broccoligratäng med tomater och ost

Lördag

Alternativ 1

Fiskgratäng med tomat och färskost, serveras med potatismos

Middag

Ostlåda

Söndag

Alternativ 1

Helstekt kotlettrad med champinjonsås, kokt potatis

Middag

Äggapannkaka med sylt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 7, 11-17 februari

Måndag

Alternativ 1

Kasslergryta med paprika och champinjoner, kokt potatis

Alternativ 2

Kökets val

Middag

Blomkålssoppa

Tisdag

Alternativ 1

Majsbiffar på bön och bönkålsbädd, serveras med två såser och ris

Alternativ 2 

Kålpudding med gräddsås, kokt potatis serveras med lingonsylt

Middag

Broccoligratäng med kall grön örtsås

Onsdag

Alternativ 1

Stekt spätta med remouladsås, Potatismos

Alternativ 2 

Kyckling i currysås, kokt potatis

Middag

Spansk bondomelett

Torsdag

Alternativ 1

Ärtsoppa med fläsk serveras med nybakt bröd

Alternativ 2 

Ängamatssoppa serveras med nybakt bröd

Middag

Mannagrynspudding med saftsoppa

Fredag

Alternativ 1

Pannbiff med stekt lök, gräddsås och kokt potatis

Alternativ 2 

Vegetariska örtbiffar, kall basilikasås serveras med potatis

Middag

Kokt skinka med mimosasallad

Lördag

Alternativ 1

Lättrimmad smörbakad torsk med dillsås och kokt potatis

Middag

Skink och broccolipaj

Söndag

Alternativ 1

Bouef bourgogne med kokt potatis

Middag

Äggröra med stekt prinskorv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 8, 18-24 februari

Måndag
Alternativ 1

Kokt wienerkorv med gurkmajonnäs serveras med potatismos

Alternativ 2

Lasagne med keso och morötter

Middag

Potatis och purjolökssoppa

Tisdag
Alternativ 1

Stekt fläsk med bruna bönor och kokt potatis

Alternativ 2

Kökets val

Middag

Färgglad ugnsomelett

Onsdag
Alternativ 1

Fiskgryta med pepparrotskräm

Alternativ 2

Broccolibiffar med remouladsås och kokt potatis

Middag

Gubbakräm med äggsmörgås

Torsdag
Alternativ 1

Kålsoppa med frikadeller serveras med nybakt bröd

Alternativ 2

Alicesoppa serveras med nybakt bröd

Middag

Skinkfrestelse

Fredag
Alternativ 1

Kycklinggratäng med tomat serveras med potatis

Alternativ 2

Pasta med ost och skinksås

Middag

Kökets val

Lördag
Alternativ 1

Fiskbiffar med potatismos och kall paprikassås

Middag

Pannkaksrulle ala Glimringe

Söndag
Alternativ 1

Ugnsbakad fläskstek med gräddsås och klyftpotatis

Middag

Risgrynsgröt med mjölk och smörgås

 

 

 

 

 

 

Måndag
Alternativ 1

Kokt köttkorv med senapssås, kokt potatis

Alternativ 2

Vegetariska örtbiffar, kall basilikasås, potatis

Middag

Broccolisoppa

Tisdag
Alternativ 1

Spaghetti med köttfärssås

Alternativ 2

Chili sin carne, kokt ris

Middag

Kökets val

Onsdag
Alternativ 1

Fiskgratäng med räkor och dill, kokt potatis

Alternativ 2

Dillkött på kyckling kokt ris

Middag

Fruktkräm med äggsmörgås

Torsdag
Alternativ 1

Klar grönsaksoppa med nybakt bröd

Alternativ 2

Kökets soppa med nybakt bröd

Middag

Potatisgratäng med kaviar, stekt prinskorv

Fredag
Alternativ 1

Kycklingköttbullar med fetaoströra kokt potatis

Alternativ 2

Vegetarisk senapsgryta med kokt potatis

Middag

Skaldjurspaj

Lördag
Alternativ 1

Fiskpudding med skirat smör och kokt potatis

Middag

Omelett med sparrisstuvning

Söndag
Alternativ 1

Helstekt fläskkarré med kryddsmör, potatismos

Middag

Äppelgröt med mjölk och smörgås

 

 

 

 


Publicerad den 3 maj 2016, senast ändrad den 28 januari 2019