Aktuell information till företag under coronatider

Nedan finns aktuell information kring Corona som berör företagare i Tranemo kommun. Läget förändras snabbt, tveka inte att höra av dig till manda.schilleras@tranemo.se för frågor eller funderingar om hur din verksamhet påverkas.

Se resultatet av satsningen på gymnasieluncher och påskpresenten 

Företagsjour- få konkret hjälp under Coronatider

Näringsliv och föreningsliv i samverkan kring hjälp med matinköp

Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att så långt som möjligt begränsa sina kontakter med andra människor, undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler. Som anhörig bör man heller inte träffa sina gamla släktingar om det inte är helt nödvändigt – och definitivt inte om man själv är sjuk. Detta kan såklart ställa till det om man är ensam och inte har möjlighet att från nära och kära få hjälp med exempelvis matinköp.

I kommunen finns det nu butiker, föreningar och organisationer som gärna hjälper till med detta

Identifiera om du bedriver samhällsviktig verksamhet

Det är varje arbetsgivare som avgör om deras verksamhet är samhällsviktig. Om du som företagare eller annan verksamhetsutövare inte har påbörjat identifieringen av samhällsviktig verksamhet är det bra om du gör det så att kommunen på ett tryggt sätt kan erbjuda barnomsorg vid en eventuell skolstängning.

Affischer på olika språk

Folkhälsomyndigheten har tagit fram affischer som kan sättas upp på bland annat företag ”Undvik att bli smittad och att smitta andra”

Avgifter för företag skjuts upp och krispaket har tagits fram

För att underlätta för företag har krisledningsnämnden tagit beslut om att de avgifter som skulle ha fakturerats företag under perioden 1 mars till 31 oktober, för tillstånd och tillsyn enligt miljöbalken, plan- och bygglagen, receptfria läkemedelskontroller, alkohollagen samt nya tobakslagen skjuts upp och faktureras tidigast för betalning den 30 november 2020. Det finns ett krispaket framtaget för att stödja företagen i denna tuffa tid.

Mer stöttning till dig som företagare

Nedan kan du följa hur rådgivarna jobbar för att ge möjlighet för stöttning till företag.

Håll dig uppdaterad och använd säkra källor

Undersidor

Tre barn ligger på mage och läser

Barnomsorg för de med samhällsviktiga arbeten

Om skolor och förskolor stänger på grund av coronavirusutbrottet har personer som arbetar inom så kallad samhällsviktig verksamhet rätt till barnomsorg. Det är arbetsgivaren som avgör om verksamheten är samhällsviktig. Kommunen ska inte få in några listor från företagare, organisationer eller myndigheter. I dagsläget finns inga beslut om en skolstängning men kommunen förbereder sig på…