Skaparbibblan

På Skaparbibblan lyfts kreativiteten

SkaparbibblanLittlebits, Sphero Bolt och lite pyssel.

Skaparbibblan har skapats genom ett projekt lett av Uddebo Makerspace tillsammans med biblioteken i Tranemo och Svenljunga. Finansieringen kommer från Kulturrådet och Kultur i Väst.

Skaparbibblan består av en vagn med teknikpyssel och inspiration för stora och små. Vi har Littlebits, ett legoliknande verktyg för att bygga enkla teknikprylar och uppfinningar. Sphero bolt är små robotbollar som kan programmeras på olika sätt. Vi har också micro:bit, ett enkelt kretskort som kan utvecklas nästan i det oändliga. Med högre svårighetsgrad finns skärmaskin, som kan användas för modellbygge, stickers, allt tänkbart finare pappersarbete. Det finns också utrustning för stop-motionfilm, som är väldigt kul att jobba med. Vi har också VR-headet Oculus Quest.

 

Du kan låna prylar från Skaparbibblan!

Vi lånar ut micro:bit i små kit för att skapa med programmering.

Vi testar att låna ut Sphero Bolt, en liten bollformad robot som styrs med enkel blockprogrammering. Kontakta biblioteket eller reservera här (får endast lånas av vuxna / i vuxens sällskap).

 

Nyfiken på 3D-skrivaren?

Vill du lära dig använda 3D-skrivaren på egen hand? Vi erbjuder en kort introduktion med möjlighet att skriva ut något litet för att testa. Om det blir skärpta restriktioner kommer vi att erbjuda kursen digitalt. Efter att ha gått kursen får man använda 3D-skrivaren på egen hand. Kontakta biblioteket om du vill vara med på en sådan kurs.

Länktips till dig som vill lära dig mer:

Thingiverse – hitta filer som kan skrivas ut på 3D-skrivaren.

cgtrader – 3d-modeller av saker i världens museer

Tinkercad – enkelt gratisprogram att använda för att göra egna enkla modeller. Bra om du behöver skapa till exempel en reservdel.

Lär dig mer i Tinkercad:

Vi letar efter personer som vill starta studiecirklar med Skaparbibblans teknikprylar! Är du sugen på att starta en cirkel? Hör av dig till oss på biblioteket så hjälper vi dig vidare.


Publicerad den 29 oktober 2019, senast ändrad den 20 oktober 2023