Skydda dig på nätet

Allt fler av oss tillbringar en stor del av vår tid på nätet. Här får tips på verktyg och webbresurser som kan hjälpa dig att bli mer medveten om vad det är du delar med dig av och hur du skyddar din integritet.

Bild på olika former av teknik såsom dator, platta och telefon

På biblioteket kan du få hjälp med IT-relaterade frågor. Vi erbjuder tekniksupport och Digital första hjälpen på onsdagar kl 15.00-16.00. Och på andra tider om vi hinner.

Tänk säkert

En mycket bra resurs för att utbilda sig själv kring säkerhet på nätet är Internetstiftelsens sida Tänk Säkert. Den hittar du här:  https://internetstiftelsen.se/tanksakert/

Biblioteket erbjuder föreläsningar och annan hjälpt kring digital säkerhet, tillgänglighet och källkritik. Hösten 2023 kommer vi att erbjuda program till exempel under E-medborgarveckan 9-15 oktober och Digitalidag 14 oktober. Vi kommer bjuder också hit kommunens IT-säkerhetsexperter så att man kan få råd av dem. Detta blir den 24 oktober kl. 18. Mer information kommer under ”Program”.

Det där med lösenord

De flesta av oss är medvetna om att det är viktigt med säkra lösenord, men trots det är vi många som använder alltför enkla varianter. Hur ska då ett säkert lösenord vara utformat? Det finns några viktiga saker att tänka på. När du skapar ett lösenord, tänk på att det ska vara långt, unikt och komplext, det vill säga en lång rad tecken av olika slag eller flera slumpmässigt valda ord i en fras. Det ska inte bestå av tangentbordskombinationer, ord och begrepp i lexikon, kända personer, böcker, filmer eller citat, historiska datum eller namn som kan kopplas till dig personligen, som till exempel namn på familjemedlemmar eller husdjur.

När du hanterar dina lösenord, tänk på att:

  • inte använda samma lösenord på flera ställen
  • vara extra noga med att ha ett starkt lösenord till viktiga tjänster som till exempel bank-id, e-postkonton och hälso- och sjukvårdsinformation
  • aldrig spara lösenord digitalt i klartext
  • inte byta lösenord om du inte är tvungen eller om du misstänker att ditt lösenord blivit hackat
  • inte lämna ut sitt lösenord till någon annan, om du inte har mycket goda skäl.

Ett tips är att använda en lösenordshanterare. Då har du alla lösenord samlade på ett ställe och bara ett huvudlösenord att komma ihåg. Den hjälper också till att generera starka lösenord.

Läs mer om strategier för lösenord och tips kring lösenordshanterare på IIS blogg och i rapporten Lösenord för alla

 

Öva dig i källkritik

Öva dig i källkritik

Cranky Uncle

Information om källkritik

Bad News game

Information om Bad News games

Nyhetsvärderaren

Information om Nyhetsvärderaren

 


Publicerad den 8 oktober 2018, senast ändrad den 23 augusti 2023