Förnyade vädervarningar

Förnyade vädervarningar planeras införas den 27 april istället för den 14 april. Tekniska lösningar i SMHIs infrastruktur behöver finjusteras och sluttestas. Därför krävs lite mer tid innan övergången kan ske, för att göra den så smidig och säker som möjligt för alla inblandade.

SMHI's nya vädervarningssymboler

Mer regionalt anpassade varningar

I det förnyade systemet kommer en varning utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället. Nuvarande system, som gäller fram till den 27 april, bygger på att en varning utfärdas när vädret passerar bestämda gränser. Exempelvis utfärdas idag snöfallsvarningar utifrån samma kriterier i hela landet, men 20 cm snö ger väldigt olika konsekvenser beroende på om snön faller i Norrlands inland eller i en storstad i södra Sverige.

Nya varningsnivåer – gul, orange och röd

Från och med april 2021 benämns SMHIs vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning. Röd varning är den allvarligaste graden. Klass 1, 2 och 3 utgår alltså. De nya varningsnivåerna ger information om hur stora konsekvenser vädret kan medföra. En gul varning ska alltså inte tolkas som en klass 1-varning.

Alla varningsnivåer i det nya systemet innebär att besvärligt väder kan leda till konsekvenser. Det är viktigt att följa varningsläget och förbereda sig, även när en gul varning utfärdas.

SMHI’s kunskapsbank om förnyade vädervarningar

 

Symboler som beskriver allvaret i vädervarningar från SMHI


Publicerad den 9 april 2021, senast ändrad den 9 april 2021