Månadens språk!

 

Varje månad kommer vi att uppmärksamma ett språk på biblioteket, för att sprida kunskap om särskilda språkgrupper och minoriteter. I den bästa av världar hade vi kunnat kombinera en presentation på våra skärmar med en piffig tillhörande skyltning, men nu ser tyvärr verkligenheten annorlunda ut och vi väljer därför den digitala vägen. Håll tillgodo!

Den här månadens språk är arabiska.

Arabiska består av två huvudformer, hög- respektive nyarabiska. Högarabiska används huvudsakligen som skrift- och massmediespråk i de arabiska länderna, medan nyarabiska i huvudsak är den talade varianten. Inom formella sammanhang, såsom predikan och politiska tal, används dock högarabiskan, som faktiskt är det officiella språket i bland annat Marocko, Libanon, Egypten och Libyen. Med anledning av samexistensen av de två språkformerna, råder i de arabisktalande länderna en särskild tvåspråkighetssituation, diglossi.

Språket är rikt på konsonanter, typiska sådana är konsonanter som uttalas med vida svalg, vilka påminner om en gäspning. Även konsonanter som uttalas med stämbanden, så kallade laryngaler.

Omkring 290 miljoner människor talar arabiska, i gruppen ingår även betydande minoriteter i Iran, Turkiet samt i östra och västra Afrika. Det räknas som det heliga språket för världens muslimer, och har spårats så långt tillbaka som 850 år före Kristus.

Vill du veta mer om arabiska, kan du besöka NE:s uppslag om arabiska.


Publicerad den 3 mars 2021, senast ändrad den 8 mars 2021