Grimsåsskolan i nationell retorikfinal – sänds på SVT

Begreppen ethos, logos och pathos kryddat med kaffedrickande var segerreceptet för Wille Lundgren och Alma Bylund. Grimsåsskolans sexor är i final i den nationella Retorikmatchen.

Två personer som står lutade mot varandra.

Torsdag 10 december är det finaldags i SVT-tävlingen Retorikmatchen där sexor från hela Sverige har tävlat i att framföra det bästa talet inför en jury.

– Det var vår musiklärare Anna-Lena Larsson som i våras frågade oss om vi hade hört talas om Retorikmatchen. När vi förstod vad det handlade om ville vi vara med, säger Alma Bylund.

Det är Alma Bylund och Wille Lundgren som har varit klassens representanter i tävlingen. I semifinalen slog de bland annat hål på myter kring förkylning.

– Det var viktigt att hitta fakta och presentera det på ett bra sätt, säger Wille Lundgren.

Uppenbarligen gjorde Wille och Alma allt rätt för när poängräkningen presenterades hade Grimsåsskolan besegrat Östermalmsskolan från Umeå.

Duon lyfter särskilt fram skolämnena svenska och engelska som viktiga för att lära sig den ädla formuleringskonsten.

Vilka är era tre bästa tips för att hålla ett framgångsrikt tal?

  • Träna mycket
  • Se till att få feedback
  • Använd de tre argumenten ethos, logos och pathos

– Jag har övat väldigt mycket hemma och pratat framför spegeln. Jag har också mer eller mindre tvingat mamma och pappa att lyssna på min tal och återkoppla till mig vad de tycker, säger Alma.

Alma har också använt sig av drycken kaffe för att hålla koncentrationen uppe under träningstillfällena hemma.

En kort sammanfattning av Aristoteles retoriska begrepp är att ethos är det auktoritära argumentet, logos representerar förnuft och logik och pathosargumentet bygger på att föra fram det emotionella i budskapet.

Ära och en prissumma på 10 000 kronor står på spel i finalen 10 december. Klart är att om klassen vinner ska hälften av prissumman gå till Cancerfonden, resterande del ska vara grundplåten till en klassresa nästa år.

Här kan du se finalen 10 december


Publicerad den 2 december 2020, senast ändrad den 2 december 2020 av